Nekad neesmu bijis azartisks cilvēks. Vismaz tā es sev teicu līdz šim pavasarim. Darbs programmētājā, ritms mierīgs, kafija, koda rindas, atkal kafija. Vakaros mēdzu vienkārši sēdēt pie datora, skatīties kādu seriālu vai skrollēt sociālos tīklus. Viena diena bija kā no žurnāla. Līdz es nejauši uzspiedu uz reklāmas banneri. Tā nu es nonācu vietnē, kur bija viss — spēles, krāsas, skaņas. Sākumā paraustīju plecus. Bet kaut kas tajā vakarā bija savādāks. Ārā lija lietus, vējš locīja kokus, un es vienkārši nespēju aiziet prom no ekrāna.
Lielākā daļa domā, ka tiešsaistes kazino ir tikai par naudu. Es tolaik pat nedomāju par laimestu. Man bija vienkārši interesanti izmēģināt, kā tas strādā. Sataustīt to noslēpumaino mehānismu, kas liek cilvēkiem atgriezties. Pirmās piecas minūtes es tikai pētīju izvēlni, lasīju noteikumus, skatījos. Likās, ka tur ir viss, izņemot manu drosmi. Beidzot es ieliku desmit eiro. Dīvaini, bet rokas nesvīda, sirds nespēra straujāk. Es vienkārši gribēju saprast, kāpēc tas mani piesaista.
Sāku ar vienkāršu spēli. Tāda, kurā griežas rullīši un gaidi, kad izkritīs kāda kombinācija. Nekas īpašs, bet moments, kad ekrāns apstājas, ir kā mazs sprādziens galvā. Es nospiedu pogu vēlreiz. Un vēlreiz. Katru reizi cerība auga par mazu, niecīgu daļiņu. Ne gluži alkas, bet tas saldais kutinājums, kas liek smaidīt savādi. Pēc desmit minūtēm mans atlikums bija deviņi eiro un četri centi. Jā, gandrīz nekas. Bet man bija jautri. Vēlāk es sapratu, ka tā ir tā skrapeunlaime, par ko draugi dažkārt runāja. Viņi smejas, ka tas nav par lielo balvu, bet par pašu procesu, par to, kā tu ar katru klikšķi skrāpē virsmu un nezini, kas būs apakšā.
Tad notika kas negaidīti. Es uz brīdi aiz loga izdzirdēju, kā lietus pastiprinās, un, atgriežoties pie ekrāna, manā kontā bija piecdesmit divi eiro. Piecdesmit divi! Es sākumā nodomāju, ka rādījums ir kļūdains. Pārskaitīju vēlreiz. Nē, tiešām. Tā bija maza, bet tik patīkama avārija. Es smējos kā bērns, kas atradis konfekti, kuru bija paslēpis. Pirmo reizi dzīvē es sapratu, ka azartspēles var būt arī šādi — viegli, bez liekas spriedzes. Kā spēle, nevis kauja.
Protams, varu teikt, ka tas bija tikai laimes gabaliņš. Bet es gribēju saprast, kāpēc man tā paveicās. Lasīju forumus, meklēju informāciju. Tur daudzi rakstīja par stratēģijām, par kompleksiem ar skaitļiem. Man tas šķita smieklīgi. Jo īstais noslēpums ir citur. Tā ir tā sajūta, kad atveras kaut kas mazs, kā skrāpējums uz loterijas biļetes. Ne vienmēr tur ir balva, bet pats process ir aizraujošs. Un jo vairāk es par to domāju, jo vairāk sapratu, ka šī skrapeunlaime ir mana jaunā vakara izklaide. Nevis tāpēc, lai kļūtu bagāts. Nē. Bet tāpēc, ka tā aizrauj, liek smadzenēm atpūsties no darba rutīnas un atgādina par bērnību, kad bija patīkami atvērt pārsteiguma olu.
Es zinu, kā tas skan. Daudzi teiks, ka tā ir bīstama spēle. Jā, es piekrītu, ka var aiziet par tālu. Bet galvenais ir kontrole. Es sev noteicu skaidru robežu — tērēju tikai to, ko neiebilstu pazaudēt. Piemēram, vienu kafijas cenu dienā. Tā vietā, lai nopirktu vēl vienu latte, es uzspēlēju dažas minūtes. Un varat neticēt, bet mana produktivitāte darbā nokritās pavisam nedaudz, toties gars kļuva daudz jautrāks. Kolēģi pat jautāja, kāpēc es tik daudz smaidu. Es atbildēju, ka atradu jaunu hobiju. Kas te vainas? Cilvēki skatās seriālus, kāds gozējas baseinā, kāds kolekcionē pastmarkas. Es mēdzu nospēlēt dažas kārtas, pasmaidīt par kombinācijām un dzīvot tālāk.
Viena lieta mani pat ļoti uzjautrināja. Manā psihes malā bija palikusi doma, ka laimests 52 eiro ir jāiztērē uzreiz, kamēr tas vēl ir. Bet es nolēmu citādi. Es izņēmu pusi un nopirku sev jaunu tastatūru ar apgaismojumu. Otru pusi atstāju kontā, lai vēl kādu laiku varētu izklaidēties. Un zini, kas notika? Es vairs necentos laimēt vairāk. Es vienkārši baudīju mirkli. Katra grieziena laikā manī pamodās neliels detektīvs, kas gaidīja, kad parādīsies zīme. Dažreiz tā nav. Dažreiz ir. Bet man vienalga.
Šodien, rakstot šo stāstu, es atceros to lietaino vakaru un smaidu. Man nebija vajadzīgs ne džekpots, ne milzīga summa. Man bija vajadzīgs tikai neliels pārsteigums ikdienā. Skrāpējot garīgo skrāpējumu, tu atver sev kaut ko jaunu. Varbūt kādam tā ir dāvana sev, varbūt — iespēja saprast, ka risks var būt patīkams, ja to pieņem. Es beidzot varu teikt, ka mana dzīve nav pelēka. Un tā skrapeunlaime, kuru es atklāju, paliks ar mani vēl ilgi. Vienkārši tāpēc, ka tā sagādā prieku. Vakaros, kad dators darbojas un tēja atdziest blakus, es atvēru savu mazo spēļu istabu un vienkārši ļaujos brīdim. Nav svarīgi, kas notiks tālāk. Svarīgs ir tas, ka es pats izvēlos savu izklaidi un kontrolēju savas robežas. Un tas ir vislabākais laimests, kādu vien var iedomā